Ayahnda

Ayahnda

Isnin, 26 Disember 2016

Kerajaan Islam Benua Siam Nagara KedahORTELIUS MELAKAR PETA INI DALAM TAHUN 1603. 
Negara China turut dimasukkan kerana Maharaja Ming dan kemudiannya Manchu beragama Islam. Mereka menguasai India yang diperintah oleh Monggol India yang beragama Islam.
Ini lah yang dimaksudkan "Kerajaan Islam BENUA Siam Nagara Kedah".
Peta La Loubere tahun 1691, menunjukkan Kerajaan Islam Siam (bukan Thailand) berhampiran Bancok @ Bangkok.
Lihat nama Pulo @ Pulau yang menggunakan perkataan Melayu di Telok Siam (bukan Telok Thailand), yang dibulatkan merah.
Peta bertarikh 1730 ini menunjukkan kawasan Benua Siam Nagara Kedah sebelum ia ditawan oleh puak Alaungphaya Buddha dari Burma dalam tahun 1767.
 
Peta ini banyak tersebar tetapi kita menyangkakan ia menunjukkan negara Thailand di zaman dahulu. Ini tidak benar kerana ORANG SIAM BUKANYA ORANG THAI. 
Orang Siam beragama Islam sementara orang Thai dari bangsa Sukhothai, beragama Thevarada Buddha.
 
Peta ini meluas hingga ke Pulau Jawa. Sekiranya kita renungkan kembali, bila masa pula dalam sejarah orang-orang thai sampai ke situ, melainkan orang-orang Siam Islam dari rumpun Melayu."Empire of the Great Monggol"
Peta tahun 1744 ini menunjukkan kebesaran Kerajaan Islam Monggol di India 
dan sebahagian Kerajaan Islam Benua Siam Nagara Kedah termasuk Toung Oo, Siam, Langkasuka, Acheh dan sebahagian Melaka.
Sebab itulah dalam mengkaji sejarah bangsa melayu perlu skop yang lebih besar dan tidak fokus kepada jajahan Malaysia hari ini sahaja.
Kerajaan Islam Benua Siam Nagara Kedah bercantum dengan Kerajaan Islam Monggol India apabila Zahiruddin Bahadur @ Babur Shah berkahwin dengan Mahin Inta Tiral @ Tunku Nur Aisyah ibni Sultan Rijaluddin Mohammad Johan Shah (Parameswara Melaka) dalam tahun 1530.
Peta Belanda ini lebih fokus kepada Riau Lingga. 

Peta penuh menunjukkan Melaka, Selatan Perak, Selangor Johor, Singapura dan Riau Lingga. 
Itulah jajahan Melaka, bukannya kecil seperti yang kita ketahui hari ini. 

Peta lama, sebelum kedatangan Inggeris menunjukkan seluruh semenanjong sebagai Malacca. 
Bahasa Malayu adalah bahasa Perdagangan, bukan BANGSA. 
Di mana Semenanjong Tanah Melayu ketika itu? Kerajaan ini merupakan sebahagian dari Kerajaan Islam Benua Siam Nagara Kedah seperti juga Acheh, Kemboja Chempaka Sari dan Melaka. 
Sebab itulah di sebut Benua atau Meang Kuang bermaksud Negara Luas.Ayuthia bermaksud tempat bersemayam raja-raja 
ibarat sebuah pulau memungkinkan ia ditawan sukuthai diketuai Alaungpaya dalam tahun 1767.

Segalanya dikatakan bermula apabila seorang raja dari keturunan Rama Khamheang Burma datang dari Tibet. 
Mereka telah menubuhkan kerajaan Buddha Lanna Thai Chakri Sokho Thai di Luang Phra Bang, dalam wilayah Kerajaan Islam Benua Siam Nagara Kedah. 

Pada tahun 1736, bermula secara baik, bangsa Thai memasuki Benua Siam Nagara Kedah, di zaman dinasti Ayuthia Cau Pija Si Thammrat, Maha Thammaraja II (Boromokot) Sultan Muhiyuddin Mansur Shah masih lagi memerintah  sebagai  Shah Alam Yang Maha Mulia dan bersemayam di Kota Palas, Pulau Langkawi Kedah. 

(Rujuk : Undang-Undang Kedah muka surat 16 dan 17)


Negara Thailand hari ini asalnya adalah Negara Siam Islam (Siam Lancang). 
Mereka adalah puak tantera sukothai yang menawan Ayuthia, Ibu Negara Siam Islam dalam tahun 1767. 

Bukti sejarah mengatakan bahawa Raja Aluangphaya dari puak Buddha Lannathai dari bangsa Sukhothai telah menyerang dan menawan Ayutthaya pada 7 April 1767.

Mereka kemudian memperkenalkan “Dasar Rathinayok” untuk meng thai kan bangsa Siam Islam.
Pada masa inilah, ramai orang-orang Islam Siam di Kedah, Patani, Kelantan menderita dan di bunuh atas alasan menentang dasar itu, kerana waktu itu kita belum lagi merdeka. 
Menantu Chulalongkorn, iaitu Sultan Abdul Hamid yang menjadi Sultan di Kedah turut menguatkuasakan arahan ini.Kelemahan Islam di China selepas kejatuhan Dinasti Yuan dan Ming (1368-1644M) juga menaikkan semangat Sukhothai Buddha untuk menjajah Kerajaan Islam Benua Siam Nagara Kedah pada 1767. Selepas kejatuhan Ayuthia pada 1767, kerajaan Patani di bawah pemerintahan Sultan Muhammad 1 (1776-1786) telah cuba untuk membebaskan diri daripada ancaman Thai (yang telah mengalahkan kerajaan Ayuthia). 
Bagaimanapun, pada 1785 pasukan tentera Thai di bawah kepimpinanan Panglima Phraya Kalahum telah berjaya menewaskan Patani. 

Maka 3 kerajaan Islam jatuh ke tangan bangsa Thai Buddha yang mana sebelum Ayuthia dijajah Arakan (kerajaan Islam Toung Oo di Burma) telah menjadi mangsa mereka yang pertama.
 
Rentetan daripada kemenangan pertama ini semangat mereka membuak-buak ingin menjarah tanah Kerajaan Islam Benua Siam Nagara Kedah.Rujukan :

Buku Undang-Undang Kedah
http://sejarahnagarakedah.blogspot.my/
http://rawzones.blogspot.my/2014/06/sejarah-digelapkan-kejatuhan-ayuthia.htmlMasjid Telok Manok, Narathiwat, Thailand.

5 ulasan:

 1. .https://keep.line.me/s/Lb8uYYKl0c45XfYhErKpES9VipJoa6sXmUwle-HBC7I

  Web: almawaddah.info

  Salam wa rahmah

  Kepada;

  Yang dihormati para akademik, para rektor universiti dan para mufti.

  Tan Seri/Datuk Seri/Datuk/Datin/ tuan/puan

  Tajuk: "Penukaran al-Qur'an dangan mazhab Ahli Sunnah Wal-Jamaah sebagai asas agama Islam oleh para Mufti Malaysia adalah "un-Islamic" . Rencana ini adalah bagi tujuan kajian dan renungan.
  Sila layari laman: almawaddah.info
  Tidakkah Islam itu rahmatan li -l-Alamin?
  Terima kasih.

  Daripada;
  Pencinta al-Qur'an sebagai asas agama Islam di Malaysia.
  Kuala Lumpur
  Malaysia.

  BalasPadam
 2. Jom kita belajar sejarah kejap...

  *Pendidikan sejarah di luar buku teks*


  *Kesultanan Perlak : kerajaan Islam pertama di alam Melayu*

  Jauh sebelum muncul kesultanan Melayu Melaka, telah wujud sebuah kesultanan Islam bernama *Perlak*
  *(839 - 1292 Masihi)* di bumi Serambi Mekah.

  Walaupun ia telah wujud 400 tahun sebelum Samudera Pasai, hampir 600 tahun sebelum Melaka diasaskan, ia kurang diberi perhatian kecuali oleh mereka yang mengkaji lebih mendalam.

  Dicatat dalam sejarah, pada awal abad ke 9 Masihi telah datang rombongan 100 orang pendakwah dari *Timur Tengah* berlabuh di Perlak, diketuai seseorang yang dikenali sebagai *Nakhoda Khalifah.* Mereka ini dikatakan telah melarikan diri daripada buruan kerajaan selepas gagal dalam percubaan menggulingkan pemerintahan *Bani Abbasiyah.*

  Ahli rombongan ini dikatakan terdiri daripada keturunan *Rasulullah SAW* melalui puteri baginda *Fatimah az-Zahrah* dan suaminya, *Saidina Ali bin Abi Talib Karamallahuwajha,* juga para penyokong yang mahukan kepimpinan anak cucu Nabi.

  Sejarah mencatatkan, kesultanan Perlak bermula tahun *840 Masihi* dengan pertabalan *Sultan Alaiddin Sayyid Maulana Abdul Aziz Shah, cicit Imam Ja’afar Al-Sadiq,* seorang berketurunan *Rasulullah SAW* daripada jurai *Saidina Hussein.*

  Ketika itu, Perlak sedang diperintah raja berketurunan Parsi, *Merah Syahir Nuwi.* Maka lahirlah sultan - sultan Perlak yang berasal dari Ahlul Bait *(keturunan Rasulullah SAW)* bercampur dengan bangsawan Parsi.


  *https://youtu.be/MH_hpoArsnw*

  *http://merahsilu.blogspot.com/2006/11/kesultanan-perlak-bermulanya-sebuah.html?m=1*

  https://harakahdaily.net/index.php/2018/06/26/daulah-islam-pertama-di-alam-melayu/

  BalasPadam
 3. Assalamualaikum,cik pemilik blog saya nak pesan supaya anda dan anak watan anda berda'wah dengan menyatakan fakta benar pada masyarakat agar mudah difahami apa itu Siam Islam Dan Thai yang banyak orang samakan. Lantas, ulas panasaran terbitkan suatu muka buku yang menerbitkan merangkumi fakta benar mengenai masyarakat Siam Islam yang disalahgunakan, disalahfaham dan disalahertikan kepada kebenaran yang nyata. Semoga usahanya mendapat balasan kebaikan dari Allah. Watabarakallahu fihawassalam,'anil hamdulillahirabbil 'alamin. السلام عليكم ورحمت الله وبركته

  BalasPadam