Ayahnda

Ayahnda

Isnin, 25 November 2013

Ku Mencari Insan seperti Uwais Al-Qarani.Assalammu'alaikum...wrth, hari ini Isnin (25/11/2013) 25 November 2013 Masihi bersamaan (15/01/1435) 15 Muharram 1435 Hijrah. dalam artikel kali ini hamba nukilkan kisah tentang Uwais Al-Qarani r.a., seorang tabi'in dan auliya' sulong yang hidup di zaman Rasullullah s.a.w. tetapi dia tidak pernah bertemu wajah dengan Rasulullah s.a.w. Semoga dengan kisah Uwais Al-Qarani r.a. ini akan menjadi sedikit iktibar dan panduan untuk kita sebagai ummat di akhir zaman ini.

Daripada Mu’az r.a. katanya, bahawa Rasulullah s.a.w. telah bersabda: Sedikit daripada riya’ itu adalah sama dengan syirik. Barangsiapa yang memusuhi para Wali Allah, maka seolah-olah dia mahu melawan Allah dalam tandingan. Sesungguhnya Allah Ta’ala mencintai para hambaNya yang baik-baik, yang bertakwa serta menyembunyikan amalannya, yang apabila mereka menghilangkan diri tiada siapa yang menanyakannya, dan jika mereka berada di tengah-tengah khalayak ramai tiada siapa yang mengenali mereka. Hati mereka umpama cahaya petunjuk, mereka sentiasa menjauhkan diri dari segala tempat yang gelap berdebu.

Bersabda Nabi alaihis shalatu wassalam lagi; Manusia yang sangat aku banggakan di sisiku ialah seorang Mukmin yang ringan tangannya, tetapi banyak shalatnya, rezekinya serba mencukupi saja namun dia terus bersabar sehingga dia menemui Allah. Dia sentiasa memperbagusi peribadatannya terhadap Tuhannya, dia hanya seorang yang hina di mata ramai, segera matinya dan sedikit warisan yang ditinggalkannya serta tiada siapa yang akan menangisinya.


Berkata Syaikh Imam Abdullah bin As’ad Al-Yafi’I Al-Yamani rahimahullah Ta’ala di dalam kitabnya yang berjudul ‘Raudhur-Raiyahin’ pada hikayat 145, diceritakan bahwa Uwais Al-Qarani r.a. pernah mengutip makanannya dan pakaiannya dari tempat sampah, lalu dia digunggung (disalak) oleh anjing yang mencari makanan dari tempat yang sama. Maka berkata Uwais kepada anjing itu; “Ambillah makananmu dari apa yang ada di sisiku, dan jangan engkau menggunggungku lagi. Nanti (di hari kiamat) jika aku lepas meniti Sirat, tentulah aku lebih baik daripadamu. Kalau tidak, maka engkaulah yang lebih baik daripadaku!”

Uwais Al-Qarani r.a. : Nama penuhnya ialah Uwais bin Amir bin Juzu’ dari suku Qaran. Tergolong sebagai Tabi’in yang terulung, seorang tokoh zahid, pekaiannya tidak terurus, tidak memiliki apa pun. Ada berita yang mengatakan bahwa dia telah mati terbunuh pada pertempuran Shiffin di pihak Saiyidina Ali Karramallahu wajhah pada tahun 37 Hijrah.

Uwais Al-Qarani ini selalu dicemuh oleh kaum keluarganya sendiri, dikatakannya ‘orang gila’, dan semua kaum kerabatnya mengejek-ngejeknya, sehingga anak-anak kecil di jalanan pun turut mempermain-mainkannya dan selalu juga melimpar batu kepadanya, dan untuknya Imam Habib Abdullah Al-Haddad bermadah; 
Tuhan mengutamakan suatu kaum dengan minuman kesayanganNya
Mereka pun berkelana di antara kotanya dan perkampungannya
Orang bodoh menuduh mereka gila, namun hakikatnya tidaklah begitu
Hanya penyakit mabuk cinta yang ketara kini menimpa kaum itu
Disogokkan minuman cinta sebagai penawar kepada merananya
Malah mereka semakin kemabukan kepda siapa yang dicintainya
Di tengah malam gelap gelita tiada hentinya menyebut namanya
Untuk menyendiri dengan pencintanya Uwais bin Amir di antaranya.
Sebuah riwayat mengenai Uwais Al-Qarani

Tersebut di dalam sebuah hadis daripada Abu Hurairah r.a. katanya, telah bersabda Rasulullah s.a.w. : “Sesungguhnya Allah azzawajalla sangat cinta kepada makhlukNya yang bersih, suka menyembunyikan diri, yang suka berbuat kebajikan, yang kusut masai rambut di kepalanya, yang comot wajahnya, yang kempis perutnya, yang apabila mereka datang kepada para penguasa terus dihalau, yang bila meminang puteri orang yang senang tidak berjaya untuk dinikahkan, bila mereka tidak ada ditengah-tengah makhluk ramai  tidak dicari orang, bila mereka datang tidak disambut orang, jika sakit tidak dilawati orang, jika mati tidak dipedulikan orang.”

Para sahabat lalu bertanya : “Duhai Rasulullah! Bagaimana hendak mengetahui siapa orang itu?” Jawab Baginda  s.a.w. : “Itulah dia Uwais Al-Qarani.” Tanya mereka lagi : “Siapa Uwais Al-Qarani?” Jawab Rasulullah s.a.w. : “Orang itu pucat lesi, lebar kedua bahunya, sederhana tingginya, hitam manis kulitnya, janggutnya panjang hingga ke dadanya, sentiasa tunduk ke tempat sujudnya, meletakkan tangan kanannya ke atas tangan kirinya, sentiasa meratapi dirinya, koyak rabak pakaiannya, memakai pakaian yang kasar dan kain ridak yang kasar, di bumi mana pun tetap tiada dikenali orang, malah terkenal di penghuni langit, kalau dia bersumpah dengan nama Allah niscaya ditunaikan segala permintaannya. Ingatlah di bawah ketiak kirinya ada cahaya yang putih, dan nanti di hari kiamat akan dikatakan kepada semua orang, ‘masuklah ke dalam syurga!’, namun akan dikatakan kepada Uwais ‘tunggu di sini, dan berilah jaminanmu!’, lalu dia akan memberikan jaminannya kepada Allah Ta’ala akan ummat seperti suku-suku Rabi’ah dan Mudhar. Wahai Umar! Wahai Ali! Jika kedua kamu menemuinya, mintalah dia supaya memohonkan keampunan kepada ALLAH buat kamu, niscaya Allah akan mengampuni kamu”.


Perawi itu lalu menyambung : Maka kedua-dua sahabat Umar dan Ali radhiallahu-anhuma menanyakan selama sepuluh tahun, tiada siapa yang tahu tempatnya, sehingga pada akhir tahun akan wafatnya Umar r.a., dia lalu berdiri di atas Abu Qubais seraya menyeru dengan suaranya yang  keras ; “Wahai Ahli Yaman! Adakah di antara kamu orang yang namanya Uwais?!” Maka berdirilah seorang tua yang panjang janggutnya seraya menjawab : “Kami tidak tahu Uwais yang mana engkau maksudkan. Akan tetapi ada seorang anak saudaraku namanya Uwais juga, dan dia adalah seorang yang tidak dikenali orang, tidak punya apa-apa, dan orangnya terlalu hina sehingga patut kami memberitahu engkau tentang dirinya, dan sekarang dia sedang menunggu unta-unta kami, dia seorang yang tiada berharga dalam pandangan kami.”

Mendengar berita dari orang tua itu, Umar r.a. pura-pura tidak memberi sepenuh perhatiannya, lalu dia bertanya lagi : “Di mana anak saudaramu itu sekarang? Adakah dia berada di tanah haram kami?” Jawab orang tua itu : “Benar, dia ada di sini.” Umar r.a. bertanya lagi : “Di mana dia sekarang?” Jawab orang tua itu : “Di Arafat, di sebuah tempat namanya Arak.”

Sambung periwayatnya : Maka kedua-dua Umar dan Ali radhiallahu-anhuma menunggang kenderaan menuju ke Arafah dan mendapati Uwais Al-Qarani sedang bershalat di bawah sebatang pohon, manakala unta-unta jagaannya sedang berada di kelilingnya. Umar dan Ali pun mengikat keldai tunggangannya, kemudian menuju kepada Uwais seraya mengucapkan salam : “Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh.”

Mendengar ada orang yang datang, Uwais meringkaskan shalatnya, lalu menjawab salam kedua orang yang baru sampai di situ. Maka Umar dan Ali pun bertanya : “Siapa anda?” Jawab Uwais ; “Seorang penggembala unta yang mengambil upah untuk menggembala unta-unta ini.” Kedua pendatang itu berkata : “Kami datang ini bukan untuk bertanya anda tentang penggembalaan dan penyewaan, tetapi siapa namamu?”

Jawab Uwais : “Hamba Allah!” Keduanya pun menyambut : “Semua orang yang di langit dan di bumi, semuanya adalah hamba-hamba Allah, tetapi apa namamu yang diberikan oleh ibumu?”


Uwais kelihatan senang dengan Umar dan Ali radhiallahu-anhuma (sedang dia masih belum kenal dengan mereka). Uwais pun bertanya : “Wahai dua lelaki yang bertanya, apa kamu mahu dengan saya?” Kedua mereka pun menjelaskan sebab kedatangan mereka dengan berkata : “Nabi s.a.w. telah menerangkan sifatnya seorang yang bernama Uwais Al-Qarani, yang raut mukanya pucat lesi, dan matanya kuyu kecut, dan Baginda memberitahu kami lagi, bahwa di bawah bahu kirinya terdapat semacam tanda putih, sekarang cubalah tunjukkannya kepada kami, kalau memang itu ada padamu, memanglah engkau ini orang yang disifatkan oleh Nabi s.a.w.”

Uwais tidak dapat mengelak lagi, lalu dia pun menunjukkan kepada Umar dan Ali apa yang ada pada bawah bahunya, maka benarlah ada semacam tanda putih di situ, lalu kedua Umar dan Ali pun berkata : “Kami menyaksikan bahwa engkaulah Uwais Al-Qarani yang dikatakan Nabi s.a.w. itu, maka mohonkan keampunan bagi kami, moga-moga Allah turut mengampunimu.”

Uwais Al-Qarani merasa serba salah, lalu menjawab : “Aku tidak pernah mengkhususkan permohonan ampun buat diriku sendiri dan siapa pun dari anak Adam, akan tetapi aku hanya boleh memohon pengampunan buat semua makhluk di darat dan di laut dari kaum Mukminin dan Mukminat serta Muslimin dan Muslimat.”

Uwais Al-Qarani lalu menyambung bicaranya dengan berkata : “Wahai kedua lelaki! Allah telah mengenalkan kamu tentang keadaanku dan menampakkan kamu dari urusanku, tetapi siapa kamu ini?”

Ali r.a. segera menjawab ; “Ini adalah Umar, Amirul Mukminin. Dan aku adalah Ali bin Abu Thalib.” Mendengar ujar Ali itu, Uwais Al-Qarani segera bangun berdiri seraya mengucapkan : “Salam sejahtera ke atasmu, duhai Amirul Mukminin beserta rahmat Allah dan keberkahanNya, dan kepada engkau juga, duhai putera si Abu Thalib. Moga-moga Allah membalas kamu berdua terhadap apa yang telah kamu berdua berbuat kepada ummat ini dari segala macam kebaikan.”


Maka ujar Uwais itu disambut oleh kedua Umar dan Ali : “Dan engkau juga, duhai Uwais, moga-moga Allah membalasmu terhadap apa yang engkau lakukan dari segala kebaikan.” Kemudian Umar r.a. menambah pula : “Tunggulah dahulu di sini, sehingga aku balik ke Makkah, dan aku akan datang lagi membawa sedikit nafkah dari pemberianku, dan lebihan dari pakaian untukmu. Janjilah kita akan bertemu lagi di tempat ini.”

Uwais pun menjawab : “Tiada janji lagi antara kita bersama, duhai Amirul Mukminin, dan aku tidak akan menemuimu lagi sesudah hari ini. Tolong beritahuku, apa yang akan aku buat dengan nafkah itu? Apa yang akan aku buat dengan pakaian itu nanti? Bukankah engkau sudah lihat di badanku ini ada dua kain dari guni yang kasar, bila agaknya dia akan koyak rabak! Aku pun sudah punyai empat dirham untuk keperluanku, bila agaknya wang itu akan aku belanjakannya?! Wahai Amirul Mukminin! Sesungguhnya di hadapanku dan di hadapanmu ada banyak rintangan, yang tiada dapat ditempuhinya selain orang yang kurus-kering badannya, ringan tiada berdaging, maka hendaklah engkau meringankan badanmu!”

Mendengar ujar itu, Umar r.a. pun memukul-mukul bumi dengan cambuknya, seraya menjerit dengan suara yang keras : “Alangkah baiknya, kalau Umar tiada diberanakkan ibunya! Alangkah baik kalau ibuku itu mandul, tidak dapat mengandungkanku! Wahai nasib! Siapa yang mahu mengambilnya dari tanganku serta menanggung semua tugasnya, (yakni dimaksudkan jawatan Khalifah).

Uwais Al-Qarani lalu berkata : “Wahai Amirul Mukminin! Berangkatlah kini ke tujuanmu, dan aku akan berangkat ke tujuanku!”

Umar r.a. pun pergi menuju ke Makkah, manakala Uwais pula menyeret unta gembalaannya untuk diserahkannya kepada tuan punyanya, dan dia pun berhenti dari bekerja sebagai pengembala, bahkan terus menghabiskan umurnya dalam ibadat hinggalah dia kembali ke rahmatullah.Suatu riwayat lain mengenai Uwais Al-Qarani.

Tersebut di dalam Shahih Muslim, bahwa Saiyina Umar bin Al-Khattab r.a. berkata : “Aku pernah mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda ; ‘Ada masanya akan datang kepada kamu Uwais bin Amir dengan suatu rombongan ahli yaman dari arah Murad, kemudian dari Qaran. Uwais ini pernah ditimpa penyakit sopak, lalu dia telah disembuhkan Allah dari penyakit itu, kecuali satu tempat yang sebesar dirham. Dia mempunyai seorang ibu yang dia sangat taat dan patuh kepadanya, yang kalau dia bersumpah dengan nama Allah niscaya akan dikabulkan Allah sumpahnya. Maka jika engkau dapat meminta dia mohonkan pengampunan buat dirimu, hendaklah engkau minta daripadanya’…. Dan seterusnya hingga ke akhir sabdanya, termasuk penemuan Umar dengan Uwais dan dia pun meminta Uwais memohonkan istighfar baginya, lalu Uwais memohonkan istighfar, sebagaimana yang disebutkan di atas, lalu Umar r.a. bertanya kepada Uwais : ‘Ke mana tujuanmu?” Jawabnya : ‘Kota Kufah.’ Umar menyambung : ‘Mahu anda saya tuliskan sepucuk surat kepada gabnornya?’ Jawab Uwais : ‘Tidak, aku menjadi orang  yang tidak terkenal lebih aku suka…. Hingga ke akhir bicaranya.”

Dalam suatu riwayat lain dari Muslim daripada Saiyidina Umar bin Al-Khattab r.a. katanya : “Pernah saya mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda ; ‘Sesungguhnya sebaik-baik golongan Tabi’in adalah seorang lelaki namanya Uwais, dia mempunyai seorang ibu yang sangat ditaatinya, dan ada padanya tanda putih, maka hendaklah kamu menyuruhnya memohon istighfar buat kamu!”Orang yang berdiri di kemuncak zuhud.

Diriwayatkan daripada Alqamah bin Yazid r.a. dia berkata : “Kemuncak zuhud berhenti pada delapan orang dari kaum Tabi’in, di antaranya Uwais Al-Qarani. Kaum keluarganya menuduhnya sebagai seorang majnun (gila), lalu mereka membangunkan buatnya sebuah pondok di pintu rumah mereka. Ada kalanya sampai bertahun-tahun mereka tiada melihat wajah Uwais. Adapun rezekinya adalah dari kutipan biji-biji kurma, setiap petang dia menjual apa yang dikutipnya dari biji-bijian itu untuk dibelikan makanan sarapannya.”

Apabila Saiyidina Umar bin Al-Khattab r.a. dilantik menjadi Khalifah, pada suatu hari dia berpidato kepada orang ramai di musim Haji, katanya : “Wahai manusia! Cuba semua orang berdiri!” Mereka lalu berdiri. Katanya lagi : “Semua orang duduk, melainkan orang yang datang dari negeri Yaman”. Jadi yang bukan dari Yaman semuanya duduk. Katanya lagi : “Sekarang semua orang duduk, kecuali penduduk Murad”. Yang lain lalu duduk. Katanya lagi : “Sekarang semua orang duduk, melainkan siapa yang datang dari Qaran”. Semua orang duduk, kecuali seorang lelaki, dan dia adalah pamannya uwais.

Umar r.a. lalu menanyakannya : “Apakah engkau dari penduduk Qaran?” Jawabnya : “Benar” Tanya Umar lagi : “Apakah engkau kenal Uwais?” Jawabnya : “Buat apa engkau tanya orang ini, duhai Amirul Mukminin? Demi Allah, tiada seorang pun dari kaum kami yang lebih bodoh, gila dan selalu lapar daripadanya”.


Mendengar itu, Umar r.a. lalu menangis, kemudian menjawab : “Yang gila itu engkau, bukan dia. Sebab aku pernah mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda, ‘Akan masuk syurga dengan syafaatnya kumpulan orang seperti suku Rabi’ah dan Mudhar”.Cerita-cerita mengenai diri Uwais Al-Qarani.

Adalah diriwayatkan daripada Ammar bin Yusuf Adh-Dhabbi, dia memberitakan : “Pernah seorang lelaki mennyai uwais Al-Qarani, ‘Bagaimana keadaanmu di pagi ini?’ Jawabnya, ‘Di waktu pagi aku mencintai Allah, dan di waktu petang aku memuji Allah. Buat apa engkau menanyakan hal seorang yang apabila di berpagi, dia tidak yakan akan berpetang. Dan bila dia berpetang, dia tidak yakin akan berpagi pula. Sesungguhnya maut dan ingatan kepada maut itu tidak memberi seorang Mukmin peluang untuk bergembira. Sesungguhnya hak Allah pada harta seorang Muslim tidak meninggalkan pada hartanya perak dan emas, dan sesungguhnya Amar ma’ruf dan nahi munkar tidak meninggalkan teman buat seorang mukmin. Dahulu apabila kami menyuruh mereka bernuat kebaikan, mereka lalu mencaci-maki kehormatan kami, dan ada pula orang-orang yang fasik turut membantu mereka, sehingga demi Allah ada di antara mereka yang melimpar kami dengan tulang-tulang. Demi Allah, walau apa pun yang berlaku, aku tidak akan meninggalkan tugas ini semata-mata kerana bangkangan mereka itu.’ Uwais lalu pergi meninggalkanku.”

Diriwayatkan daripada Haram bin Haiyan r.a. katanya : “Aku diberitahu bahwa Uwais Al-Qarani telah tiba di Kota Kufah, aku pun keluar rumah hanya untuk mencarinya, sehingga aku menemuinya sedang berada di tepi tebing sungai Furat waktu tengahari hendak berwudhuk. Aku terus kenal Uwais dengan sifat-sifatnya yang diberikan kepadaku. Dia itu seorang yang kurus-kering, sawa matang kulitnya, compang-camping pakaiannya, kepalanya botak dan gerun pandangan matanya. Aku lalu memberi salam kepadanya, maka dia menjawab salamku. Aku lalu menghulurkan tangan untuk berjabat tangan dengannya, tetapi dia enggan berjabat tangan denganku.”Pendapat Imam Habib Abdullah Al-Haddad r.a. mengenai Uwais Al-Qarani.

Pada pandanganku, bahwa Uwais r.a. dengan hidupnya yang serba tidak terurus, pakaiannya yang compang-camping, makanannya yang tidak menentu, suka menyingkirkan diri dari orang ramai kerana sentiasa beruzlah, dan apa yang dituduhnya orang sebagai gila dengan hal ehwalnya yang dipandang rendah dan hina dan seterusnya. Ini adalah suatu bukti yang kuat bagi orang yang memilih hidup fakir yang sebenarnya bila berhadapan dengan Tuhan. Tidak perlu memandang orang yang mengingkari cara hidup yang semacam itu dengan mengatakan bahwa cara hidup yang terlampau menghinakan diri itu adalah berlawanan dengan sunnah, padahal orang itu tiada mengetahui bahwa sunnah yang terutama dalam hidup ialah membelakangi dunia, meninggalkan segala sesuatu yang bakal mengganggu penujuan diri kepada Tuhan Yang Maha Kuasa.


Berita yang lain mengenai Uwais Al-Qarani.

Ada suatu riwayat lain daripada Ashbagh r.a. dia berkata : “Adalah Uwais Al-Qarani r.a. ini apabila tiba waktu petang, dia berujar, ‘Malam ini aku akan terus berukuk’, yakni bersembahyang tahajjud. Lalu dia terus bersembahyang sampai ke paginya. Ada kalanya dia berkata, ‘Malam ini ialah malam sujud’, maka dia akan bersujud sampai tiba waktu siang. Begitu pula, apabila tiba waktu petang, dia akan menyedekahkan semua yang ada dalam simpanannya berupa makanan atau pakaian seraya berdoa, ‘Ya Allah, ya Tuhanku! Siapa yang mati kelaparan pada malam ini, maka janganlah balakan aku! Siapa yang mati telanjang, maka janganlah balakan aku!”


Suatu riwayat daripada An-Nadhr bin Syumail bin Kharsyah Al-Mazini At-Tamimi r.a., dia berkata : “Adalah Uwais kerap mengutip lebihan makanan dari tempat sampah, lalu dia membasuhnya untuk dimakan sebahagiannya dan menyedekahkan sebahagian yang lain, seraya berdoa, ‘Ya Allah, ya Tuhanku! Aku bersihkan diriku kepadaMu daripada siapa pun yang tidur kelaparan pada malam ini!”


Diriwayatkan daripada Abdullah bin Salamah r.a. dia berkata : “Pernah kami menakluki Adzerbaijan pada zaman Khalifah Umar bin Al-Khattab r.a. sedang Uwais Al-Qarani turut berjuang di samping kami. Apabila kami hendak kembali, ternyata Uwais ditimpa sakit, lalu kami mengangkatnya tetapi rupanya dia tidak rela, sehingga sebentar lagi dia pun meninggal dunia. Apabila kami berhenti, ternyata di sisi kami sudah tersedia sebuah kubur siap tergali, dan di sampingnya ada air, kain kapan dan pacainya. Maka kami pun memandikannya dengan air itu serta mengapankannya. Kami pun menyembahyangkannya beramai-ramai, kemudian kami menguburkannya serta meninggalkan tempat itu.

Di tengah perjalanan ada ynag mengingatkan kami, kenapa kami tidak meletakkan tanda pada kuburnya itu. Kerana itu kami kembali lagi ke tempat Uwais Al-Qarani dikuburkan, namun kami tidak melihat lagi kuburnya tadi, atau apa-apa bekas pun.”

Diriwayatkan daripada Abdul Rahman bin Abu Laila rahimahullah Ta’ala, dia berkata : “Ketika kami berada di Shiffin, ada orang yang berteriak, ‘Apakah ada di antara kami seorang yang namanya Uwais Al-Qarani?’ Mereka mencari-carinya sehingga mendapatinya antara salah seorang yang mati di pihak Saiyidina Ali r.a. ** Mudah-mudahan Allah meridhainya beserta sekalian para Auliya’ dan Salihin. 

Wallahu ‘alam.

Demikian yang dibicarakan oleh Al-Yafi’I rahimahullah Ta’ala secara ringkas saja.


Derang Kedah darul Aman.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan