Ayahnda

Ayahnda

Rabu, 25 Januari 2012

Kasih Sayang Ayahnda Nuh a.s. dan Surutnya Banjir BesarAssalamu’alaikum...wrt.

Saudara dan saudari yang hamba hormati, pada hari ini Rabu 25 Januari 2012 bersamaan 1 Rabiul Awal 1433 hijrah menandakan bulan yang mulia bersempenna dengan bulan kelahiran Junjungan Mulia Baginda Rasulullah s.a.w. yang lebih terkenal dengan Bulan Maulidurrasul. Maka bersempena dengan bulan Maulidurrasul ini marilah kita sama-sama perbanyakan selawat dan menghidupkan majlis ‘maulud’ untuk memperingati Baginda Nabi Muhammad s.a.w. dalam mencari berkat Mukjizat Baginda Rasulullah s.a.w. InsyaAllah.

Dengan ini juga hamba sambung kisah Ayahnda Nuh a.s.

Setelah Ayahnda Nuh a.s. mengucapkan kata-katanya tenggelamlah Kan'aan disambar gelombang yang ganas dan lenyaplah ia dari pandangan mata ayahndanya, tergelincirlah ke bawah lautan air mengikut kawan-kawannya dan pembesar-pembesar kaumnya yang durhaka itu.


Nabi Nuh bersedih hati dan berdukacita atas kematian puteranya dalam keadaan kafir tidak beriman dan belum mengenal Allah.

Firman Allah s.w.t. dalam surah Huud ayat 45 dan 46.

“Beliau berkeluh-kesah dan berseru kepada Allah: "Ya Tuhanku, sesungguhnya puteraku itu adalah darah dagingku dan adalah bahagian dari keluargaku dan sesungguhnya janji-Mu adalah janji benar dan Engkaulah Maha Hakim yang Maha Berkuasa (45)." Kepadanya Allah berfirman: "Wahai Nuh! Sesungguhnya dia puteramu itu tidaklah termasuk keluargamu, karena ia telah menyimpang dari ajaranmu, melanggar perintahmu menolak dakwahmu dan mengikuti jejak orang-orang yang kafir daripada kaummu. Keluarkan coretan namanya dari daftar keluargamu. Hanya mereka yang telah menerima dakwahmu mengikuti jalanmu dan beriman kepada-Ku dapat engkau masukkan dan golongkan ke dalam barisan keluargamu yang telah Aku janjikan perlindungannya dan terjamin keselamatan jiwanya. Adapun orang-orang yang mengingkari risalahmu, mendustakan dakwahmu dan telah mengikuti hawa nafsunya dan tuntutan Iblis, pastilah mereka akan binasa menjalani hukuman yang telah Aku tentukan walau mereka berada dipuncak gunung. Maka janganlah engkau sesekali menanyakan tentang sesuatu yang engkau belum ketahui. Aku ingatkan janganlah engkau sampai tergolong ke dalam golongan orang-orang yang bodoh (46)."


Ayahnda Nuh a.s. sedar segera setelah menerima teguran dari Allah bahwa cinta kasih sayangnya kepada anaknya telah menjadikan ia lupa akan janji dan ancaman Allah terhadap orang-orang kafir termasuk puteranya sendiri. Ayahnda Nuh a.s. sedar bahawa ia tersilap pada saat ia memanggil puteranya untuk menyelamatkannya dari bencana banjir yang didorong oleh perasaan naluri darah yang menghubungkannya dengan puteranya padahal sepatutnya cinta dan taat kepada Allah s.w.t. harus mendahului cinta kepada keluarga dan harta-benda. Ia sangat sesalkan kelalaian dan kealpaannya itu dan menghadap kepada Allah memohon ampun dan maghfirahnya dengan berseru:
"Ya Tuhanku aku berlindung kepada-Mu dari godaan syaitan yang terlaknat, ampunilah kelalaian dan kealpaanku sehingga aku menanyakan sesuatu yang aku tidak mengetahuinya. Ya Tuhanku bila Engkau tidak memberi ampun dan maghfirah serta menurunkan rahmat bagiku, nescaya aku menjadi orang yang rugi."
(Surah Huud ayat 47)


Setelah air bah itu mencapai puncak keganasannya dan habis binasalah kaum Nuh yang kafir dan zalim sesuai dengan kehendak dan hukum Allah. Ketika itu berserulah orang yang beriman terhadap orang kafir yang telah binasa, “Jauhlah orang-orang zalim dari rahmat dan kasih sayang Allah ta’ala.” Apabila semua orang kafir hancur binasa akibat banjir besar itu, Allah s.w.t. memerintahkan bumi untuk menelan air bah itu dan memerintahkan langit agar berhenti menurunkan hujan maka surutlah lautan air diserap bumi kemudian terdamparlah kapal Nuh a.s. di atas gunung "Juudi".


Firman Allah s.w.t. dalam surah Huud ayat 44.

“Dan difirmankan, ‘Wahai bumi telanlah airmu, dan wahai langit (hujan) berhentilah, dan air pun disurutkan, perintah pun selesai dan bahtera itu pun berlabuh di atas al-Juudi, dan dikatakan, ‘binasalah orang-orang yang zalim.”

Setelah bahtera berlabuh di atas gunung, dan bumi telah menelan airnya, Allah  s.w.t. memerintahkan Ayahnda Nuh a.s. turun dari bahtera ke dataran. Ayahnda Nuh a.s., keluarganya dan seluruh pengikutnya dengan menerima berkah Allah ta’ala, dan kelak akan menjadi umat yang beriman. Sebahagian dari mereka akan menikmati kenikmatan dunia. Tetapi mereka tidak mendapat berkah Allah ta’ala kerana itu mereka menyimpang dari kebenaran dan disesatkan oleh syaitan yang mengakibatkan mereka akan menerima azab dari Allah s.w.t.


Dengan iringan perintah Allah kepada Nabi Nuh a.s.: "Wahai Nuh, turunlah dengan selamat sejahtera dan penuh keberkatan dai Kami atasmu dan atas umat-umat (yang mukmin) dari orang-orang yang bersamamu. Dan ada (pula) umat-umat yang Kami beri kesenangan pada mereka (dalam kehidupan dunia), kemudian mereka akan ditimpa azab yang pedih dari Kami."
Surah Huud ayat 48.


Kisah Ayahnda Nuh a.s. Dalam Al-Quran

Al-Quran menceritakan kisah Nabi Nuh a.s. dalam 43 ayat dari 28 surah di antaranya surah Nuh dari ayat 1 sehinga 28, juga dalam surah "Huud" ayat 27 sehingga 48 yang mengisahkan dialog Nabi Nuh a.s. dengan kaumnya dan perintah pembuatan kapal serta keadaan banjir yang menimpa di atas mereka.

Pengajaran Dari Kisah Ayahnda Nuh a.s.


Bahawasanya hubungan antara manusia yang terjalin karena ikatan persamaan kepercayaan atau penamaan aqidah dan pendirian adalah lebih erat dan lebih berkesan daripada hubungan yang terjalin karena ikatan darah atau kelahiran. Kan'aan yang walaupun ia adalah anak kandung Ayahnda Nuh a.s., oleh Allah s.w.t. dikeluarkan dari bilangan keluarga ayahndanya karena ia menganut kepercayaan dan agama berlainan dengan apa yang dianut dan didakwahkan oleh ayahndanya sendiri, bahkan ia berada di pihak yang memusuhi dan menentangnya.

Maka dalam pengertian inilah dapat difahami firman Allah dalam Al-Quran yang bermaksud: "Sesungguhnya para mukmin itu adalah bersaudara." Demikian pula hadis Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: "Tidaklah sempurna iman seseorang kecuali jika ia menyintai saudaranya yang beriman sebagaimana ia menyintai dirinya sendiri.” Juga peribahasa yang berbunyi: "Adakalanya engkau memperolehi seorang saudara yang tidak dilahirkan oleh ibumu."


Dalam akhir kisah Ayahnda Nuh a.s. ini, Allah s.w.t. menghadapkan pembincaraan kepada Nabi Muhammad s.a.w. seraya berfirman, “Kisah Nuh dan kaumnya yang Kami ceritakan kepadamu (Muhammad) adalah khabar ghaib; kamu dan umatmu tidak mengetahui kisah ini secara detail sebelum Kami turunkan wahyu tentang kisah ini kepadamu. Maka sabarlah dalam menghadapi penghinaan dari kaummu, seperti kesabaran Nuh dahulu. Kerana, akibat yang kamu peroleh adalah keberuntungan sebagaimana yang pernah diperolehi Nuh. Dan akibat yang baik itu sentiasa akan diperoleh oleh orang-orang yang bertakwa.”
Surah Huud ayat 49.Secebis Kisah Ayahnda Idris a.s


“Dan (ingatlah kisah) Ismail, Idris dan Dzulkifli. Semua mereka termasuk orang-orang yang sabar.”
Surah al-Anbia’ ayat 85.

Tidak banyak keterangan yang didapati tentang kisah Ayahnda Idris a.s. di dalam Al-Quran mahupun dalam kitab-kitab Tafsir dan kitab-kitab sejarah Nabi-nabi. Di dalam Al-Quran hanya terdapat dua ayat tentang Nabi Idris a.s. iaitu dalam surah Maryam ayat 56 dan 57:


"Dan ceritakanlah (hai Muhammad kepada mereka), kisah Idris yang terdapat (tersebut) di dalam Al-Quran. Sesungguhnya ia adalah seorang yang sangat membenarkan dan seorang nabi (56). Dan Kami telah mengangkatnya ke martabat yang tinggi (57)."


Ayahnda Idris a.s. adalah keturunan keenam dari Ayahnda Adam a.s. putera dari Yarid bin Mihla'iel bin Qinan bin Anusy bin Syith bin Adam a.s. dan adalah keturunan pertama yang dikurniai kenabian menjadi Nabi setelah Adam a.s. dan Syith a.s.

Ayahnda Idris a.s. menurut sesetengah riwayat dilahirkan dan bermukim di Mesir , daerah Munaf. Ayahnda Idris a.s. diberi nama Hurmus Al-Haramisah, berasal dari bahasa Yunani Armia, kemudian diistilahkan menjadi (Arab) Hurmus. Menurut orang-orang Ibrani Baginda bernama Khunukh yang diarabkan menjadi Ukhnukh. Kemudian Allah s.w.t. dalam Al-Quran menamakannya Idris. Kelompok lain mengatakan bahawa Nabi Idris a.s. dilahirkan dan dibesarkan di Babilonia. Ayahnda Idris a.s. berdakwah untuk agama Allah s.w.t. mengajarkan tauhid dan beribadat menyembah Allah ta’ala serta memberi beberapa pendoman hidup bagi pengikut-pengikutnya agar menyelamat diri dari seksaan di akhirat dan kehancuran serta kebinasaan di dunia. Baginda hidup sampai usia 82 tahun.

Diantara beberapa nasihat dan kata-kata mutiaranya ialah : ~

1.  Kesabaran yang disertai iman kepada Allah membawa kemenangan.
2. Orang yang bahagia ialah orang yang berwaspada dan mengharapkan syafaat dari Tuhannya dengan amal-amal solehnya.
3. Bila kamu memohon sesuatu kepada Allah dan berdoa maka ikhlaskanlah niatmu demikian pula puasa dan solatmu.
4. Janganlah bersumpah dalam keadaan kamu berdusta dan janganlah menuntup sumpah dari orang yang berdusta agar kamu tidak menyekutui mereka dalam dosa.
5. Taatlah kepada raja-rajamu dan tunduklah kepada pembesar-pembesarmu serta penuhilah selalu mulut-mulutmu dengan ucapan syukur dan puji kepada Allah.
6. Janganlah iri hati kepada orang-orang yang baik nasibnya, karena mereka tidak akan banyak dan lama menikmati kebaikan nasibnya.
7. Barang siapa melampaui kesederhanaan tidak sesuatu pun akan memuaskannya.
8. Tanpa membagi-bagikan nikmat yang diperolehnya seorang tidak dapat bersyukur kepada Allah atas nikmat-nikmat yang diperolehinya itu.


Dalam hubungan dengan firman Allah s.w.t. bahawa Ayahnda Idris a.s. diangkat kemartabat tinggi, Ibnu Abi Hatim dalam tafsirnya meriwayatkan bahawa Nabi Idris a.s. wafat tatkala berada di langit keempat dibawa oleh Malaikat. Wallahu 'alam bissawab.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan